Welke batterij wil jij graag het volst hebben?

We laden ze allemaal op, al onze elektronische apparaten. Als we het hierover hebben, dan vinden we het doodnormaal dat je doet. Als je ze niet met regelmaat oplaadt doen ze na een tijdje helemaal niets meer en starten ze niet eens meer op. We kunnen onszelf eigenlijk ook zien als een elektrisch wezen of ‘apparaat’ dat op zijn best kan functioneren als er sprake is van een volle batterij. Wist je dit en doe je er dan, als je jezelf hiervan bewust bent, ook iets mee? Laad jij bewust je batterij iedere dag weer op? De oorzaak voor veel hedendaagse fysieke en mentale problemen lijkt hier vandaan te komen en waar je de oorzaak weet te vinden heb je ook direct de oplossing in handen!

Natuurlijk kun je de elektrische apparaten niet meer wegdenken uit ons leven. Daarom zorgen we er ook zo goed voor en laden we ze, wanneer ze bijna leeg zijn, ook weer op tijd op. Misschien is het dan ook niet de beste vraag welke batterij voor jou het meest belangrijke is, want zonder onze telefoon, tablet of laptop voelen we ons meestal beperkt, niet bereikbaar en ervaren we meer stress. Een betere vraag aan nu is dan ook: ‘Welke batterij krijgt te weinig aandacht bij je?’


Alles is energie
We maken vaak betere keuzes als we snappen hoe iets werkt en en wat het ons oplevert als we hier tijd en energie aan gaan besteden. Ik wil je om deze reden toch een klein beetje meenemen de diepte in. Alles is energie, dat klopt. Wij mensen zijn één en al energie. Deze energie voelen we dan ook in het contact met anderen. De ene persoon voelt dit beter dan de andere, maar we hebben allen het vermogen hiervoor. Ook als je een ruimte binnenloopt waar al veel anderen aanwezig zijn voel je vaak al welke stemming er heerst. Onbewust zijn we hier dus al heel veel momenten op een doodnormale dag mee bezig. Je herkent het misschien ook wel bij jezelf. De ene dag sta je fluitend op en heb je zin in de dag die komen gaat. De andere dag ben je niet vooruit te branden. Je energieniveau is de oorzaak hiervan. Je staat er op dat moment misschien niet bij stil, maar dat betekent nog niet dat je lichaam dit al lang gesignaleerd heeft.  Natuurlijk is dat heel normaal, want niemand heeft 365 dagen per jaar een goede dag.

Als je jezelf meer bewust wordt wat deze energie voor je kan betekenen en hoe je ervoor zorgt dat je altijd voldoende beschikbar hebt óf kunt maken, dan kunnen er mooie dingen gaan ontstaan.  

Zoals ik je net aangaf zijn we energetische, ofwel elektromagnetische, wezens. Alles op aarde is elektromagnetisch. Als we dan kijken hoe we als mens opgebouwd zijn, wil ik je meenemen naar de kleinste deeltjes van ons lichaam, de kleinste deeltjes op aarde. Ik heb het over protonen, elektronen en neutronen. Niet de atomen, zoals men lang dacht, maar deze deeltjes zijn het kleinste op aarde, waaruit alles is opgebouwd. Deze deeltjes zijn verbonden met elkaar middels een positieve en negatieve lading, ofwel energetisch. Deze deeltjes samen vormen atomen, waarvan er verschillende zijn, afhankelijk van de verhouding van de verschillende deeltjes. Een atomenreeks noemen we elementen, opgebouwd uit dezelfde atoomsoort. Bekende elementen zijn zuurstof (O), waterstof (H) bijvoorbeeld. Als je dan elementen gaan combineren in verschillende verhoudingen dan ontstaan er moleculen, zoals water (H2O) en koolstofdioxide (CO2). Zo bestaat ons lichaam grotendeels uit water, vetten en eiwitten, welke opgebouwd zijn uit deze moleculen. In de afbeelding hieronder zie je de opbouw van ons lichaam van atomair niveau tot lichaamsniveau. 

Bron: wikipedia


Ons lichaam is dus volledig afhankelijk van de energie, tot op het allerkleinste niveau. Als deze energie verstoord wordt of verminderd ontstaan er problemen. We kunnen dit ook al erg lang objectief meten, denk bijvoorbeeld aan de MRI-scan. Met de MRI-scanner meten, doormiddel van magnetische en radiologische golfen, de energie van de afzonderlijke delen in ons lichaam. Zo moeten we visueel hoe ons lichaam functioneert op dat moment.

Genoeg over deze droge kost, even terug naar onze batterij. Als we nu dus weten dat we bestaan uit energie dat we ons het beste voelen als deze energie zo hoog mogelijk is, hoe maken we hier dan in de positieve zin gebruik van? Waarom maken we hier eigenlijk tegenwoordig zo weinig gebruik van?

We kunnen zelf bepalen of we een volle of minder volle batterij hebben!

Het antwoord ligt hem in onze leefgewoontes, de (makkelijk) beschikbare kennis en de keuzes die we maken. Onze uiterlijke wereld, alles om ons heen, krijgt heel veel aandacht, maar onze innerlijke wereld bijna niet meer. Juist in deze innerlijke wereld, waarin we weer meer teruggaan ons lichaam in, ligt de oplossing.

Wanneer je dagelijks tijd neemt om weer te gaan voelen hoe het gaat met jezelf, of je voldoende energie hebt voor de aankomende dag en of je nog de juiste keuzes maakt waar je blij van wordt, dan zul je gaan opmerken dat ook jouw lichaam superslim is en je alles vertelt wat je nodig hebt. Als je echt weer leert voelen wat je lichaam je als maar wil vertellen en hier ook tijd voor neemt en naar luistert, dan zul je écht grote stappen kunnen gaan zetten. Wanneer jij het voor elkaar krijgt om jouw inwendige batterij weer op te laden, dan zul je gaan ervaren wat voor een wereld er voor je opengaat. Misschien denk je nu: ‘ik heb voldoende energie, dus dit zal wel niet voor mij gelden’. Laat ik het dan zo stellen: ik denk dat zeker 1 op de 2 Nederlanders niet meer leeft met een voldoende opgeladen batterij. De gezondheidscijfers laten dit al lang zien, alleen we onderkennen het nog niet bij onszelf. We onderkennen het niet meer, omdat ons lichaamsbewustzijn zo ver verlaagd is dat we het gewoon ook echt niet meer zo ervaren. We merken gewoon niet op tijd meer op dat de batterij langzaam maar zeker verder leegloopt. Wanneer je dit vermogen weer ontwikkelt bij jezelf, en dat kan iedereen, dan zul je opmerken hoelang je mogelijk al niet doorgelopen hebt met een laag energieniveau. Je lichaam heeft je dit al meerdere keren willen vertellen met bijvoorbeeld de rugpijn van een tijd geleden en de nekpijn die met regelmaat terugkomt.

Een volle batterij zorgt er o.a. voor dat je:

  • Helder en positiever denkt
  • Jezelf goed kunt concentreren
  • Goed slaapt
  • Minder snel ziek wordt
  • Gezondere keuzes maakt
  • Minder fysieke en mentale klachten ervaart
  • Er meer kunt zijn voor anderen…

Dit is maar een kleine greep uit alle positieve effecten. Een lege batterij geeft de tegenovergestelde effecten. Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende ‘voeding’ krijgt om zichzelf te kunnen opladen dan zal dit vanzelf gaan gebeuren.

Alvast enkele tips:

  1. Ga de natuur in en zorg dat je voldoende buiten bent
  2. Zorg ervoor dat je 7 tot 9 uur per nacht slaapt
  3. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding én eet vooral niet te vaak op een dag
  4. Neem iedere dag tijd voor jezelf, zonder de afleiding van apparaten of andere mensen.

In al mijn lezingen, zoals 'Stress is gezond', 'Moeiteloos ademen' en 'Laad je zelf weer op' leg ik je uit hoe jij je lichaam weer vóór je kunt laten werken, in plaats van tegen je, zoals bij velen nu gebeurt. Omdat ik je niet alles in één keer kan aanleren wil ik je vanuit verschillende vitaliteitspijlers laten ervaren wat deze voor je betekenen. Ik leg je uit wat de natuur je kan bieden en hoe je jezelf ook kunt ontladen van negatieve energie, als je iets vervelends mee hebt gemaakt of stress ervaart. In deze laatste lezing, 'Laad jezelf weer op'', ga ik vooral de diepte in, in dit thema energie. Ook leg ik je uit hierin hoe je energie in je lichaam kan gaan blokkeren en wat je er zelf aan kunt doen om deze blokkade op te gaan heffen. Nadien heb je voldoende kennis om je lichaam te gaan opladen, maar ook hoe je negatieve energie kunt ontladen!

Meer informatie over de lezingen vind je HIER