Afgelopen weken kreeg ik regelmatig de vraag van klanten: ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet te veel aankom tijdens de Kerstdagen’. Een vraag die mogelijk bij velen speelt denk ik. Het is ook echt een goede vraag om jezelf eens te stellen. Door het jaar heen zijn veel mensen, en ook leden in mijn Sportcenter, bezig met hun gezondheid. Tijdens de gewone werkweken gaat dit vaak vrij goed, maar dan is er weer die verjaardag in aantocht waar de tafels voor met eten staan. Eentje is niet erg, maar wel als er komende weken meerdere op de kalender staan. En dan hebben we ook nog de vakanties en feestdagen. Allemaal momenten dat we samen zijn met onze familie en vrienden. Momenten waar we met elkaar verbinden en waar we het gezellig hebben met elkaar. Voeding is één van de verbindende factoren hierin.
Voeding heeft een centrale rol gekregen als we met elkaar samenkomen en dit is natuurlijk al decennia zo, misschien zelfs al wel eeuwen. Ook in de vroegere tijden deelden we het voedsel met elkaar en werd voeding ingezet tijdens vieringen. Is dit verkeerd? Ik denk het niet. Voeding is één van de primaire levensbehoeften en wat is er mooier om dit met elkaar te delen en er samen van te genieten. Het probleem is dan ook niet dát voeding een belangrijke plek ingenomen heeft tijdens vieringen en bijeenkomsten, maar misschien wel wát we eten en hoeveel. Voeding geeft ons energie en deze energie kunnen we óf gebruiken óf opslaan. De vraag is, voor welke optie kies jij?
Om een antwoord te kunnen geven op de eerste vraag, moeten we deze eigenlijk eerst verder uitdiepen, want de achterliggende vraag is misschien wel voor iedereen anders. Ik wil dan ook altijd de ‘vraag achter de vraag’ ontdekken.
Enkele vragen die dan opkomen bij mij en dit ik teruggeef aan ze:
- Kook jijzelf tijdens Kerst of sluit je aan bij anderen? Ofwel, heb je controle over wat je gaat eten?
- Wat zijn je eerdere ervaringen van andere jaren? Kom je veel aan tijdens de Kerstdagen?
- Welke ‘angst’ of onzekerheid gaat er schuil achter vraag?
- Wat denk jezelf dat je kunt aanpassen om ervoor te zorgen dat je nadien ook nog lekker in je vel zit en trots bent op jezelf?
- Kun je genieten van het Kerstdiner?
- Hoeveel beweeg je tijdens de Kerstdagen?
- Ben je jezelf ervan bewust wat je allemaal eet en drinkt en is hier winst in te behalen?
- Pas je het Als….,dan….. principe toe rondom de feestdagen?
Zoals je misschien al wel doorhebt is er niet één antwoord op deze vraag. Wel kan in je meegeven dat het niet deze feestdagen zijn die het probleem zijn. Het probleem, en dus ook de oplossing, is dat het lichaam van velen het vermogen heeft verloren om vetten te gaan verbranden. Door de hoge maaltijdfrequentie én datgene wát we eten tegenwoordig is ons lichaam uit balans geraakt en is dit evolutionaire vermogen van ons lichaam in het slop geraakt. Het vermogen om dit opgeslagen vet, wat eigenlijk niets anders is dan energiereserves, weer te gaan gebruiken als energiebron om te kunnen gebruiken in je dagelijks leven is dé oplossing voor het probleem waar velen mee kampen.
Niet de diëten gaan je hierin helpen, maar het aanpassen van je gehele leefstijl, waar voeding een onderdeel van is, maar zeker niet alles.
In mijn informatiebijeenkomst over ons Voeding Resultaatplan leg ik je uit hoe dit werkt én waarom het kunnen aanspreken van dit evolutionaire vermogen je weer grip geeft op je eigen lichaam. Het zorgt ervoor dat je voeding weer voor je laat werken. Ik leg je ook uit hoe ik dit voor elkaar heb gekregen en hoe ook jij dat voor elkaar kunt krijgen.
Laat voeding je verbinden met elkaar en de natuur en zorg ervoor dat het je niet verslindt. Zorg ervoor dat je weer gaat genieten van datgene waar we niet zonder kunnen.
Geniet van de feestdagen en kijk eens of jij in 2023 dit oude vermogen van ons lichaam weer kunt aanspreken.
Meld je nu aan voor de informatiebijeenkomst op 9 januari en we gaan er samen voor zorgen dat jij weer aan het roer staat van je eigen lichaam!