Voeden, dat is wat je lichaam nodig heeft: alles draait om energie!

Voeden, dat is wat je lichaam nodig heeft: alles draait om energie!

Heb jij ook met regelmaat een dip na het eten of 3-4 uur later? Dat betekend dan dat je of té veel gegeten hebt óf te veel koolhydraten (met een hoge glycemische index, ofwel teveel snelle suikers) gegeten hebt.

Er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen, maar dit is het meest voorkomende. Als ik je nu vertel dat je deze dips volledig kwijt kunt raken! Dat zou toch supermooi zijn als jouw lichaam niet meer afhankelijk is van de voeding die je diezelfde dag eet. Het kan echt, ik leg het je in het kort uit.

Ons lichaam kent grofweg drie energiesystemen/ brandstoffen: 🔥
1.      Glucose
2.      Glycogeen (opgeslagen glucose in onze spieren en lever)
3.      Vet
Ieder energiesysteem geeft ons enkele uren energie. Er zit echter een groot verschil tussen deze energiesystemen, zowel in de duur van de voorraad als de mate van energie die vrijkomt.

Om het niet te moeilijk te maken zal ik geen moeilijke terminologie gebruiken.

Energiesysteem 1:
Dit is de energie die we direct uit onze voeding halen. Na een maaltijd kunnen we gemiddeld 3-4 uur met deze niet energie vooruit. Voordeel dit systeem is dat het snel beschikbaar is, echter raakt dit dan ook weer sneller uitgeput. Maar niet getreurd, we hebben er dus meer.

Energiesysteem 2:
Dit is de opgeslagen energie in de spieren en je lever, zoals eerder benoemd. Met deze opgeslagen energie kunnen we gemiddeld 10-12 uur aan het werk. Ons lichaam kan deze energie vrij makkelijk weer vrijmaken, maar is minder snel voorradig om te gebruiken dan de energie uit systeem 1.

Energiesysteem 3:
Dit is opgeslagen energie, in de vorm van vet. Dit is dan ook een erg interessante energievorm. Deze bron van energie is bij de gemiddelde Nederlander in overvloed aanwezig. Het omzetten van vetten in bruikbare energie kost het lichaam wat meer moeite, maar het levert wel veel op. Dit is namelijk de energiebron die ons HEEL VEEL en LANGDURIG energie kan opleveren.Als je je vermogen om je vetten te verbranden weer leert aanspreken dan ervaar je pas waar ook jouw lichaam toe in staat is!Ons hedendaagse voedingspatroon en onze keuze die we maken in andere leefstijlpijlers heeft er echter voor gezorgd dat ons lichaam niet meer in balans is en het vermogen kwijt is geraakt om op een gezonde manier de vetverbranding aan te zetten. Dit is nu JUIST de energiebron waardoor we onszelf weer energiek kunnen gaan voelen als dit vermogen weer terugkeert!
Voor dit artikel gaat het te ver om hier dieper op in te gaan, maar wil je weten hoe dit allemaal werkt? Meld jezelf dan aan voor mijn Masterclass 'Laat jezelf weer op’.

Op maandag 13 februari leg ik hier nog meer over uit en geef ik je direct tips mee hoe ook jij dit vermogen weer terug kunt krijgen. Laat jezelf verrassen hoe ons lichaam écht werkt!

Meld jezelf hier aan: Ik wil mezelf aanmeldenOver de schrijver
Reactie plaatsen