Je waterhuishouding en sport

Water

Ruim 50% van je lichaam bestaat uit water. Water is na zuurstof een van de belangrijkste stoffen in je lichaam en vervult dagelijks vele belangrijke rollen. Water dient als bouwstof, transportmiddel, oplosmiddel, het houdt ons lichaam op temperatuur en, heel belangrijk, het helpt je nieren met de afvoer van afvalstoffen tijdens het afvallen.

Hoeveelheid water per dag.

Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en de 2 liter water te drinken. Kinderen vanaf 1 jaar tot 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en de 1,5 liter nodig.

Het gezondste is om af te wisselen tussen water, kruidenthee en koffie zonder suiker. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.

Als je te weinig water drinkt kan dat lijden tot bepaalde gevolgen. Je kunt ziekteklachten krijgen zoals hoofdpijn buikpijn of koorts. Ook kun je sneller moe zijn of duizelig worden als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen. Andere verschijnselen bij uitdroging zijn dorst, een droge mond, dieperliggende ogen, snelle ademhaling en hartslag en koude armen en benen.

Te veel vocht kan leiden tot een te laag gehalte aan zouten in het bloed. Dat kan ritmestoornissen in het hart veroorzaken.

Vochtbalans op peil houden.

Je vochtbalans houd je het beste op peil door voldoende te drinken, maar in eten zit ook vocht. Het lichaam herstelt de vochtbalans automatisch. Als je te veel vocht verliest, scheidt het bijvoorbeeld minder urine uit of krijg je een dorstgevoel waardoor je meer gaat drinken. Een signaal dat je te weinig gedronken hebt is bijvoorbeeld de kleur van je urine. Als je vochtbalans verstoord is dan kleurt de urine donkerder. Dit is een teken dat je meer moet drinken.

Drinken tijdens het sporten.

Het is belangrijk om voor het sporten nog te drinken, tijdens het sporten verlies je veel vocht door het zweten. Door het verliezen van vocht gaat je prestatievermogen achteruit. Water is namelijk een belangrijk onderdeel van bloed. Als je te weinig water drinkt wordt je bloed stroperig en hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed naar je spieren worden afgevoerd.

Een handige richtlijn om een vochttekort te voorkomen is om tijdens een training 125 tot 250 ml per kwartier te drinken.  Na het sporten is het ook belangrijk om te drinken, je moet niet gaan wachten tot dat je een dorstgevoel krijgt want dit wil zeggen dat je te weinig hebt gedronken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen