Regelmaat in sporten

Regelmaat

Regelmaat bij sporten is erg belangrijk, dit omdat het belangrijk is om een balans te hebben tussen herstellen en sporten zodat jij je doelen kan halen. 

 

Vaste dagen en tijden. 

Om het voor jezelf makkelijker te maken zou je vaste dagen en tijden kunnen plannen wanneer je gaat sporten. Om doelen te kunnen halen zou je 2 à 3 keer in de week moeten gaan sporten. Belangrijk is dat je niet 3 dagen achter elkaar sport, dit is omdat je spieren de tijd nodig hebben om te herstellen. 

Een planning maken voor jezelf is fijn, zo is de stap voor jezelf niet zo groot om te gaan en blijf je het langer volhouden.
 

Gemiddeld genomen kun je een spiergroep weer trainen na 72 uur. Als je regelmatig traint en je spieren wat gewend zijn en bovendien goed eet en slaapt zou je dan weer dezelfde spier kunnen trainen. Heb je niet zo zwaar gesport en is je lichaam gewend aan dezelfde beweging, bijvoorbeeld hardlopen, dan kan je zelfs elke dag sporten. 


Supercompensatie.

Als je het lichaam voldoende traint en daarbij een belangrijke rustperiode toepast zal je na het herstel op een hoger niveau uitkomen dan voorheen. Deze verbetering ten opzichte van een uitgangspositie wordt ook wel supercompenstatie genoemd. Je moet er wel op letten dat als je training te vroeg is of onvoldoende zwaar is dat dit nooit zal leiden tot supercompensatie. Dit zal eerder leiden tot teruggang van het niveau. 

Gemiddeld genomen kun je een spiergroep weer trainen na 72 uur. Als je regelmatig traint en je spieren wat gewend zijn en bovendien goed eet en slaapt zou je dan weer dezelfde spier kunnen trainen. Heb je niet zo zwaar gesport en is je lichaam gewend aan dezelfde beweging, bijvoorbeeld hardlopen, dan kan je zelfs elke dag sporten. Bij fitness geldt dat je een spiergroep maximaal 2 keer per week moet trainen met minimaal 72 uur rust.

 

Hoe weet je wanneer je weer moet gaan trainen?
 Gemiddeld genomen kun je een spiergroep weer trainen na 72 uur. Als je regelmatig traint en je spieren wat gewend zijn en bovendien goed eet en slaapt zou je dan weer dezelfde spier kunnen trainen. Heb je niet zo zwaar gesport en is je lichaam gewend aan dezelfde beweging? Bijvoorbeeld bij het hardlopen? Dan kan je zelfs elke dag sporten. Bij fitness geldt dat je een spiergroep maximaal twee keer per week moet trainen met minimaal 72 uur rust.

Te veel rust. 

Als je geen regelmaat hebt in het sporten heb je kans dat je ooit te veel rust hebt. Als je te veel rust hebt tussen trainingen door heb je kans op involutie. Dit wil zeggen dat de spieren achteruitgaan. De spieren krijgen dan geen prikkels meer en zullen niet meer aansterken. 

 


Over de schrijver
Reactie plaatsen