Waarom buikvet zo ongezond is

Als je foto’s bekijkt van de jaren 50-60 zie je vaak weinig mensen met een buikje in vergelijking met het straatbeeld van tegenwoordig. Zijn we dan tegenwoordig minder gezond? Het antwoord is: JA!

Als je kijkt naar de cijfers van afgelopen jaren worden we steeds dikker, bewegen we minder en ervaren we steeds meer langdurige stressklachten. Dit zorgt ervoor dat velen in een vicieuze cirkel terecht zijn gekomen waar ze moeilijk weer uitkomen.

Toch is er meer informatie dan ooit beschikbaar hoe we dit kunnen omkeren. Maar waarom doen we dit niet?

In deze blog willen we je meenemen in de risico’s van buikvet.

Risico’s van buikvet

Buikvet verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is ontzettend ongezond.

Daarbij speelt de stofwisseling een belangrijke rol. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.

Waarom buikvet schadelijker is dan ander vet is echter nog niet helemaal duidelijk. In de buik vinden veel metabole processen plaats. Deze processen worden door allerlei factoren beïnvloed: zoals water en vet. Het vet in de buikholte is erg actief, daardoor is het risico op fouten in deze processen mogelijk groter. Daarnaast lijkt de hormoonbalans door buikvet verstoord te raken en gaat het vet rondom de organen zitten. Ook dit zou de stofwisseling aan kunnen tasten.

Buikomtrek

De buikomtrek meet je tussen het heupbeen en de onderste rib. Trek het meetlint niet te strak aan, want dan smokkel je. Voor vrouwen is een buikomtrek onder de 80 centimeter gezond, tussen de 80 en 88 centimeter geldt een verhoogd risico en bij meer dan 88 centimeter een ernstig verhoogd risico. Bij mannen is tot 94 centimeter gezond en vanaf 102 centimeter is het risico ernstig verhoogd.


Verdwijnen

Het buikje is een probleemgebied dus: het is ongezond en veel mensen vinden het niet mooi. Verschillende diëten en trainingen beloven een platte buik. Toch is de beste manier om buikvet kwijt te raken het veranderen van je leefstijl. Gezond eten, veel bewegen, langdurige stress vermijden en goed slapen zijn hierin erg belangrijk. En ja, ook jou kan dit gaan lukken als je nu de juiste keuze gaat maken!

Voeding Resultaatplan

In onze module Voeding Resultaatplan nemen we je mee in een 6 maanden durend traject waarin je gaat werken aan een gezonde leefstijl. Je gaat meer inzichten krijgen in je eigen eetgewoonten en waar er voor jou de meeste winst te behalen is. Wij verzekeren géén platte buik, maar als je al onze modules volgt garanderen we je wel dat ook jij weer tevreden gaat zijn met je figuur! Wil jij ook wat kilo's kwijt? Bekijk dan eens wat ons Voeding Resultaatplan voor jou kan betekenen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen