Onze koffiehoek en de '3-3-3 regel'
12 december 2022 

Onze koffiehoek en de '3-3-3 regel'

Elkaar ontmoeten tijdens én na het sporten!

Sporten zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal fit blijft. Een ander belangrijk aspect bij veel sporten, zo ook bij fitness, is het sociale aspect. Samen sporten is voor veel mensen motiverend én het is ook gezellig! Steeds meer leden vinden de weg naar de koffiehoek om te genieten van het gratis kopje koffie en/of thee, wat bij ons gewoon in het abonnement zit! Dit groepje leden heeft er een vast moment van gemaakt op de zondag, zijn vast aanwezig en komen er zelfs soms voor terug! De afgelopen jaren heeft ons denk ik duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben. We zijn namelijk een sociaal 'dier'. We kunnen niet zonder!

De '3-3-3-regel'

Er bestaat een 'chain of survival', een hiërarchie in overleven, dat is de zogenaamde '3-3-3-regel'. We kunnen 'maar' drie minuten zonder zuurstof. Drie dagen zonder drinken en drie weken zonder eten.  De '3-3-3-regel' is gebaseerd op gemiddelden. Er zit speling op van mens tot mens. Hoe ronder je bent, hoe langer je het zonder eten uithoudt. Je kan dan langer vegeteren op je vetmassa. Als je echt uitgehongerd raakt, maakt je lichaam ketonen aan in de lever. Extra brandstof om te overleven.

Sommige mensen zijn gewoon sterker dan andere

Sommige mensen zijn sterker dan andere. "Zo zakte een vrouw door het ijs en bleef een uur onder water. Ze werd voor dood uit het water gehaald maar na reanimatie en opwarming in het ziekenhuis kwam ze er door, zonder dat ze er iets aan overhield."

Hoe overleef je zoiets? Door een waterval van reflexen, zegt Bourgeois. Je stofwisseling daalt drastisch en er is de duikrespons : je ademt geen zuurstof meer in maar de bloedvaten op armen en benen vernauwen waardoor al het bloed naar de cortex gaat. De milt produceert meer rode bloedcellen zodat er meer zuurstof in de bloedbaan komt.  Je hartslag daalt ook drastisch, zo verbruikt je hart minder zuurstof die ook naar de hersenen kan gaan.

Een extra 3 hebben we inmiddels toegevoegd, namelijk:

3 maanden zonder sociaal contact.

Wanneer we meer dan 3 maanden leven zonder een enkele vorm van sociaal contact wordt de ervaring van eenzaamheid zo intens dat ons lichaam hier niet meer overweg kan. Wist je dat? Je kunt dan écht een voorwerp als je beste vriend gaan beschouwen. Dit is een methode om deze eenzaamheid te kunnen overleven.

Zorg er dus voor dat je voldoende mensen rondom je hebt. Dit kan je gezinsleden zijn, vrienden, andere familieleden, collega's én ook sportmaatjes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen