Rust en herstel


Rust is erg belangrijk. Als je genoeg rust neemt kunnen je spieren weer beter presteren bij de volgende keer trainen. Bij te weinig rust zul je ook verschil merken in trainen. Je zult bij te weinig rust last krijgen van een overtraining. Dit is iets wat je niet wilt, supercompenstatie is juist wat je wilt als je vaker traint

Herstel van de spieren. 

Tijdens de training worden de spieren licht beschadigd en direct na de training begint het herstel van de spieren. De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining. Dit is niet goed voor je lichaam, als je regelmatig traint, je wil dan juist de supercompensatie.

Overtraining.

Bij overtraining is er een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Gedurende lange tijd overbelast je je lichaam dus. Belangrijke kenmerken van overtraining zijn onder meer een afname van het presentatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag.

Supercompensatie.

Als je het lichaam voldoende traint en daarbij een belangrijke rustperiode toepast zal je na het herstel op een hoger niveau uitkomen dan voorheen. Deze verbetering ten opzichte van een uitgangspositie wordt ook wel supercompenstatie genoemd. Je moet er wel op letten dat als je training te vroeg is of onvoldoende zwaar is dat dit nooit zal leiden tot supercompensatie. Dit zal eerder leiden tot teruggang van het niveau.

Gemiddeld genomen kun je een spiergroep weer trainen na 72 uur. Als je regelmatig traint en je spieren wat gewend zijn en bovendien goed eet en slaapt zou je dan weer dezelfde spier kunnen trainen. Heb je niet zo zwaar gesport en is je lichaam gewend aan dezelfde beweging, bijvoorbeeld hardlopen, dan kan je zelfs elke dag sporten. Bij fitness geldt dat je een spiergroep maximaal 2 keer per week moet trainen met minimaal 72 uur rust.

Over de schrijver
Reactie plaatsen