Spierpijn

Spierpijn

Spierpijn ontstaat door het ophopen van afvalstoffen, voornamelijk melkzuur, in de spiervezels en daarna in het bloed door zuurstoftekort of doordat bij belasting van deze spier een of meerdere spiervezels in de spier zijn beschadigd. Dit irriteert, maar het herstelt gelukkig snel. Bij het herstel worden de spiervezels dikker, dit heet spierhypertrofie. Deze spiervezels hebben een herstelperiode nodig, daarna kunnen deze spiervezels weer volledig gebruikt worden.

 

Soorten spierpijn.

Er zijn twee vormen van spierpijn na sportbeoefening. Vroege spierpijn is een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. De pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat vrije zenuwuiteinden prikkelt.

Verlate spierpijn treedt pas na 24 à 48 uur op. De spieren doen pijn en zijn minder belastbaar. De oorzaak zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. De manier waarop een spier heeft aangespannen tijdens het sporten speelt hierbij een grote rol. De spierpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door de teruggaande beweging in de oefening.


Het is belangrijk dat je met spierpijn blijft bewegen, de verleiding is groot om extra veel rust re nemen. Dit is geen goed idee want door je spieren te laten rusten verminder je de doorbloeding, waardoor ze trager gaan herstellen. Beter is het om toch rustig te blijven bewegen.

Spierpijn goed of slecht?

Spierpijn is niet slecht. Als je spierpijn hebt wil dit zeggend dat je je spieren intensief gebruikt hebt en/of het lichaam hebt geprikkeld op een nieuwe manier. Door de microscheurtjes in de spieren te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien. De spierpijn die je voelt na het sporten is dus ook niet schadelijk, het kan alleen vervelend voelen.

Kun je iets met spierpijn doen? 

Als je spierpijn hebt kan dit een vervelend gevoel geven en dit gevoel is niet ineens weg te krijgen. De spierpijn is vaak na een aantal dagen tot een week weg. Wat kan je dan wel doen met de spierpijn?

Het is belangrijk dat je met spierpijn blijft bewegen, de verleiding is groot om extra veel rust re nemen. Dit is geen goed idee want door je spieren te laten rusten verminder je de doorbloeding, waardoor ze trager gaan herstellen. Beter is het om toch rustig te blijven bewegen.

Om de spierpijn wat te verlichten kun je een warm bad nemen, warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten waardoor er meer bloed naar je spieren stroomt. Dit helpt om spierpijn te verzachten.

Vaak snel en hevige spierpijn?

Sommige mensen hebben snel, soms onverklaarbare, spierpijnen welke meerdere dagen aanhoudt. Dit kan natuurlijk komen doordat je je spieren anders belast hebt dan normaal, maar als hier geen duidelijk aanwijsbare reden voor aan te geven is, kan het ook ergens anders aan liggen. Te weinig drinken of te korten in enkele vitamines kunnen namelijk ook een oorzaak zijn van het ontstaan van spierpijn. Zo weten we dat veel Nederlanders een tekort aan vitamine D hebben, wat kan resulteren in spierklachten, zo ook spierpijn. Herken je jezelf hierin? Dan willen we je adviseren om eens te kijken of je jezelf ook herkent in andere symptomen van Vitamine D tekort, de meest voorkomende oorzaak. De symptomen hiervan kun je makkelijk vinden op https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/vitamine-d.


Over de schrijver
Reactie plaatsen